Bartın Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Olarak Anaokulumuzu Ziyaret Ettik.

Okul Öncesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkez müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KOCAARSLAN ve yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Yasemin BÜYÜKŞAHİN ve Öğr. Gör. Esra Meryem ÖZTABAK, Bartın Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile açılan Bartın Üniversitesi Ağdacı Anaokulu’nu ziyaret etti. Görüşme sırasında Ağdacı Anaokulunun mevcut durumu istişare edildi ve okul öncesi dönemde çocuğu olan ebeveynlerin merak ettiği tüm sorular masaya yatırıldı. Şimdi sizler için görüşmeden derlediğimiz önemli noktaları paylaşalım.

Ağdacı Anaokulu ‘muz Şuan Ne Durumda?

Anaokulu müdürü İbrahim Çelik okulunu şu sözlerle tanıttı:

“Okulumuz yarım ve tam gün eğitim vermektedir. Eğitimin ilk kısmı bakanlık müfredatıyla 08.00 -13.00 saatleri arasında gerçekleşmektedir.  Bu müfredat bakanlığımızca okulumuza atanan kadrolu öğretmenimizce sürdürülmektedir. Öğleden sonra çocuk kulübü uygulamamız ile eğitime devam etmekteyiz. Bu zaman diliminde öğretmenlerimizden daha verimli performans sağlayabilmek adına bir diğer öğretmenimiz olan ücretli öğretmenimizden hizmet almaktayız. Öğleden önceki uygulamalarımız için yıllık planlarımız mevcuttur. Tüm planlar itinayla uygulanmaktadır. Öğleden sonra öğrencilerimizi daha çok duyuşsal ve devinişsel olarak geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu nedenle yaratıcı drama, satranç, dans, halk oyunları gibi etkinliklerle program oluşturmaktayız. Öğleden sonra yapacağımız etkinlikleri hazırladığımız haftalık bülten ile ailelerimize önceden duyuruyoruz.  Bu sayede evde yapılacak aile- çocuk sohbetlerinin de konularını belirlemiş oluyoruz. Çocuklarımız için tek gayemiz onları bütüncül bir anlayışla yetiştirmektir. Bizler onlar için varız. Okulumuzda harika bir ekip havası oluşturduk. Aşçımız, temizlikçimiz ve yardımcı öğretmenimiz okul kültürümüze hâkim kişilerdir. Okul içinde uyum problemi yaşamıyoruz. Ailelerimiz ve çocuklarımız çok mutlu.”

Neden Ağdacı Anaokulu?

“İl genelinde bulunan diğer Anaokullarından çok farklıyız. Hiçbirinin temelinde böyle bir uygulama ve araştırma merkezi yok. Sizlerin bize sunduğu akademik danışmanlık ve eğitim desteği okulumuzun en güçlü yanlarından biridir. Merkez bünyesinde Dr. Öğretim Üyesi Mustafa KOCAARSLAN tarafından uygulaması yapılan Benton Görsel Bellek Testi ve Öğretim Görevli Meryem Esra ÖZTABAK’ın uyguladığı Denver Gelişimsel Tarama Testi öğrencilerimizin gelişimini her yönüyle ortaya koyabilecektir. Çocuk gelişimi öğretim elemanlarının bize sunmuş oldukları uygulama fikirleri pedagojik alan bilgimizi geliştirmemize yardımcı olmaktadır. Yine merkezinizden Dr. Öğretim Üyesi Yasemin BÜYÜKŞAHİN’in öğrencilerimiz için planladığı bilim uygulamaları ve STEM dersleri kesinlikle okul öncesi eğitimde dünya standartlarını yakalamamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca bu gibi planlanan farklı alan hocalarının uygulamaları da önümüzdeki öğretim yılında farklılıklarımız arasında olacaktır.”

Ücretler Nasıl?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan okulda öğrencilerin giderleri için standart ücretler uygulanmaktadır. Okula tam gün katılan öğrencilerden 54 aylık ve altında olanlar için 500, üstünde olanlar için ise 460 liralık gider ücreti alınmaktadır. Bu bütçenin tamamı öğrencilerin yemek ve ekstra etkinlik uygulamalarına harcanmaktadır. Sabah kahvaltı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı okulun öğrenciler için sağladığı yemek hizmetidir. Okulda kullanılan her ürünün kalite ve tazeliğine özen gösterilmektedir. Biz okulda pişmeyen hiçbir şeyi çocuklarımıza yedirmiyoruz. Dışarıdan aldığımız tek hazır ürün ekmektir. Onun da seçimini öğrencilerin günlük kalori ihtiyaçlarını hesaplayarak yapıyoruz.  Sütümüz ve yumurtamızın günlük olmasına dikkat ediyor, çocuklarımıza severek sağlıklı beslenme sansı sunuyoruz.

Kontenjan Durumu Nedir?

Okul yeni açılmış olmasına rağmen akademik personel ve il halkından büyük ilgi görmektedir. Şuan 4-5 yaş grubunda 15 öğrenciye sahip olan okul,  sınıf mevcudunun en fazla 20 olmasını ilkesel olarak benimsemektedir. 2019-2020 eğitim öğretim yılında en fazla 3-4 ve 4-5 yaş grubunda birer sınıf daha açacaklarını duyuran okul yönetimi öğrenci sayısı ile personel sayısı oranını koruyup kaliteden ödün verilmeyeceğini vurgulamaktadır.  Bu nedenle okulu tercih etmeyi düşünen velilerin bir an önce ön görüşmelere başlamaları merkezimizce tavsiye edilmektedir.

Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Anaokulu müdürü İbrahim Çelik’e misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederiz.

Ağdacı Anaokulu’muzdan Görüntüler